Lugna grupper med mental avslappning

Bilden visar rummet där vi har alla Lugna grupper.

Våren 2024

  • Stresshantering och mental avslappning med klinisk hypnos.
  • Du får en effektiv återhämtning och ditt välmående ökar.
  • Mellan träffarna har du lugna inspelningar att lyssna på.
  • Du kan använda ditt friskvårdsbidrag.

Kontakt för mer information: Epost: info(a)viktoriacarlsen.se

Lugna gruppen

När: Fem tillfällen. Måndagar, varannan ojämn vecka kl 19.10 – 20.10. Start den 23 september och avslutning den 18 november.
Anmälan är bindande. Via mejl eller SMS senast den 18 september.
Kostnad: 2 100 kr, inkl moms per deltagare för samtliga träffar.
Plats: Slussen Hypnos och Psykoterapi, Pustegränd 6 (vid Hornsgatspuckeln) Södermalm.
Antal: Grupp med max 5 deltagare på plats och 5 online. Minst 3 deltagare. Sluten grupp.

Prova på tillfällen: 9 sept kl 19.15 – 20. Föranmälan krävs. Kostnad 100 kr. Du kan delta på plats eller online via zoom.

Röster från tidigare deltagare:
”Det har varit en upplevelse att få försvinna från ”nuet” och komma i ro för kropp, knopp och själ. Att kunna känna hur kroppen går från att vara spänd till avslappnad”. Monica, 47 år.
”I det här sammanhanget känner jag mig trygg, här behöver jag inte berätta allt om mig själv eftersom det inte är terapi. När jag fokuserar på att lyssna och följa med i berättelserna är jag både lugn och aktiv i hjärnan samtidigt och det fungerar oerhört bra”. Adam 35 år

Lugnaste gruppen

Vem: För dig som deltagit i minst 2 terminer tidigare i Lugna gruppen och vill fortsätta.
När:          Alltid varannan måndag på en jämn vecka! Start den 19 augusti 2024 och sista tillfället den 6 januari.
Tid:           10 måndagar kl 19.15- 20.15.
Plats:        Pustegränd 6 (vid Hornsgatspuckeln) Slussen.
Antal:       Grupp med max 5 deltagare på plats och 5 online (min 3 deltagare). Sluten grupp.
Kostnad:   3 500 kr, inkl moms per deltagare för samtliga träffar. Anmälan är bindande.

Röster från tidigare deltagare:
”Min tid, tillsammans i en grupp där det kändes tryggt. Tystnaden men också samtalet efteråt kändes viktigt. Det bästa har nog varit att träffas i gruppen och att verkligen mötas där vi är, med en bestämd väg men utan ett bestämt mål”. Sara 57 år.
“Det har varit en fin upplevelse att få försvinna från nuet och komma in i en ro för kropp, knopp och själ. Att känna hur kroppen går från spänd till avslappnad”. Pedro 29 år.

En berättelse om Lugna gruppen

Direkt när jag kommer in i den mysiga och ovanliga lokalen börjar jag kunna släppa taget om världen utanför. Jag hänger av mig min jacka och ställer undan mina skor. I rummet vi är i ska vara finns det både en stor soffa och sköna stolar med ryggstöd. Eftersom jag är tidig kan jag sätta mig där jag brukar, jag har en favoritplats i hörnet med den stora fotpallen – och den varma filten. När alla deltagare anlänt och de som är med digitalt är på plats så börjar vi. Eftersom jag varit med tidigare så vet jag att det här inte är en gruppterapi och vi berättar inte heller hur vi mår, vad vi jobbar med eller sysselsätter oss med på dagarna. Det är skönt att slippa det.

Viktoria hälsar välkomna och bjuder in oss att sätta oss så skönt vi kan och göra oss redo för en lugn och stilla stund. Det är tryggt här tillsammans. Det är så skönt att få blunda och bara vara i stillhet. Även om det finns många tankar som snurrar så vet jag att de kommer att bli stilla snart. Den första övningen vi gör är en kortare övning på några minuter. Ibland är uppgiften att se en blomma, en tavla eller specifik plats i naturen. Det låter kanske inte så avslappnande men det fungerar. Efteråt delar vi alla något kort från vad vi upplevt av övningen. Det blir så olika upplevelser hos alla.

Den längre övningen inleds alltid på samma sätt. Det är en kroppsscanning där vi får hjälp att slappna av kroppsdel efter kroppsdel. Därefter blir vi guidade att besöka en inre lugn, trygg och stilla plats – vår egen trygga plats. Här brukar jag sjunka djupare och djupare och börjar känna att hela kroppen känns mjuk och behaglig bara av att lyssna på hennes röst. Min trygga plats har förändrats genom åren men den är precis som jag vill ha den. Med guidningen har jag tillgång till mina egna val och påverkar allt vad jag ser, hör, känner och också sånt jag gillar att smaka finns på min trygga plats. Jag använder mina sinnen och är öppen för det omedvetna som ibland överraskar mig.

Nästa steg är en längre berättelse, även här behöver jag bara lyssna till Viktorias röst som guidar och förflyttar mig till en annan, inre plats och miljö men som är designad för att hjälpa mig att slappna av ännu mer. Ibland så kommer jag inte ihåg allt jag hört men det är helt okej. Efter dessa två övningar gör vi en runda och alla får möjilghet att dela något helt kort och frivilligt. Det kan handla om hur det kändes i kroppen eller om man blev överraskad över en miljö eller inre situation som upplevdes. Det är så fint och gör också att vi lär känna varandra genom vårt inre arbete – vi blir verkligen en trygg grupp.

De längre hypnosövningarna spelas in och vi har ett eget bibliotek i Dropbox med många berättelser att lyssna till. En del är på 5 minuter och andra på 35 min. Jag lyssnar ofta på mina favoriter innan jag ska somna. Då sover jag mycket snabbare och också hela natten. Det är toppen. Jag gillar variationen och att jag kan välja att lyssna precis när jag vill. Ibland lyssnar jag också en stund på dagen, eller när jag åker buss hem från jobbet.

Nu hoppas jag att det går enklare att förstå hur Lugna gruppen fungerar och att det är en härlig plats att vara på som verkligen ger ett inre lugn.

Sanna, 45 år
Deltagare i Lugnaste gruppen